Tuesday, February 22, 2011

# Tribute to Sudir...

"Bukan gelaran jadi ukuran…Tetapi bakti yang disumbangkan. Dalam kerjaya saya sebagai penghibur, saya mahu lakukan bersungguh-sungguh supaya masyarakat terus mengingati buat selama-lamanya," ungkapan yang pernah diluahkan oleh Allahyarham Datuk Sudirman Haji Arshad semasa hayatnya...

Hari ni genap 19 tahun pemergian Penghibur No 1 Asia ni, walaupun xpernah berjumpa n mengenali   tapi diri ini dibesarkan dengan lagu-lagu beliau. Carilah dalam my laptop or pendrive mesti ade satu folder lagu2 beliau. Antara lagu yang aku paling minat ialah Terasing, Salam Terakhir, Merisik Khabar, Milik Siapakah Gadis Ini, Pesan Abang, Gerimis Di Lautan dan banyak lagi la.hehe. Ni ade beberapa Trivia mengenai Arwah Sudirman:

1. Pernah Menghasilkan Air Bikarbonat atas Jenama SUDI 


2. Penyanyi Malaysia Pertama yang Membuat Konsert di Royal Albert Hall London serta mendapat Gelaran Penghibur No 1 Asia.


3. KAMI merupakan filem Pertama dan Terakhir arwah. 


4. Merupakan seorang Penulis,Pelukis dan juga Peguam.

 5. Merupakan Penyanyi yang Pernah Memakai Baju Jalur Gemilang di Konsertnya.

Pada 22 Februari 1992, hari Sabtu jam 4.00 pagi Sudirman meniggal dunia ketika berusia 37 tahun. Pemergian arwah merupakan kehilangan besar bagi dunia hiburan tanah air. Al-Fatihah.


No comments:

Post a Comment