Saturday, July 31, 2010

# Julai Recap...

Hari terakhir di bulan Julai, so aku xnak lepaskan peluang tulis entri ni, walopun bersusah payah wat entri guna BB ni, jd rabun aku sebab kecik sangat,haha. Tp xpe still ok lagi n nasib baik la ade incik BB ni...hihi. As usual la, entri di penghujung bulan ni just nak recap balik ape yg da aku lakukan sepanjang bulan ni, kira macam muhasabah la dalam masa 10 saat listkan apa yg da kita buat,hihi So kat bawah ni benda2 yang aku ingat dlm bulan 7, ikut sequance ni...

1. Kembara ke Pulau Pinang
2. Entri Marathon Challenge bermula..hehe
3. Keje dan keje..
4. World cup fever - German n Spain
5. New car
6. Hang out with Ecah n Olo-chit chat di tepian tasik
7. 1st time balik kampung dgn kete baru..

Kiranya ni entri terakhir aku la untuk bulan ni, wow...satu kejutan sebab 1st time aku berjaya wat 36 entri dalam sebulan, ni sume gara-gara entri marathon challenge la ni, terima kasih Cik Ecah kerana memulakan cabaran ni,hehe...Berakhir la sudah Julai, Ogos pula akan menjelma..Selamat Datang bulan kemerdekaan dan bulan Ramadhan...Semoga bulan Ogos akan lebih mematangkan kita dalam mengharungi kehidupan ini...

" Ahlan Wasalan Ya Ramadahan "

# Hoyey...

Nak balik kampung...
Bole jumpe mak n anak2 buah..
Excited je aku ni padahal baru 2 minggu lepas balik...
tp kali ni lain sebab balik bawak kete baru...
tu yang excited ...haha


" Selamat Balik Kampung la pada sape2 yang balik Kampung "

HOYEAY !!

Thursday, July 29, 2010

# Akhirnya...

Jeng...jeng...jeng...setelah 5 bulan book kereta ari ni baru kuar kereta nye, apa masalah proton aku pun xtau, dari aku ade satu slip gaji je sampai aku da ade lima da skang....punyela lame nak tunggu kereta ni...tp maybe sume tu ade hikmah kot, sebab interest mase book ari tu 4% tp semalam bila aku byr downpayment da trn jd 3.8% je, so kurang la sket nilai aku nk bayar monthly tu...hihi. So petang ni nak g amek kereta...hehe....[ gambar xde lagi, kalo rajin nanti aku upload..hehe]. Pasni kalo jumpe kete bernombor plat kat bawah tu, tegur2 la sebab Cik Seceria Warna Pelangi la tu...hehe. Untuk pengetahuan , aku beli kete ni kat selangor tp nak gak pakai no plat Melaka...Anak Jati Melaka la katekan...hahaha

MBX 5380 - My Kereta
MAX 5701 - My Motor


Tuesday, July 27, 2010

# Futsal dan Fitness...

Ni 2nd time join geng2 MPOB main futsal...dah lame da tinggal futsal ni since abes UKM dulu, last main time UPSM Futsal Tournament 2008 kalo xsilap, time tu bole jadi pemain terbaik lagi...haha. So memang da lame gila la kan xmain, diz year baru nak berjinak-jinak balik ngan futsal, actually aku ni suka je sukan ape2 pun cuma xde geng je, since da jumpe geng ni so boleh la selalu turun...hehe.

Hari ni punya game kitorang wat friendly match dengan dak2 hospital serdang, aku wat hatrik dalam game ni...haha. Lawan ngan dak2 cam tu bole la, cuba lawan yang betul2 nye team, boleh pancit aku..haha. Selain suka2 main futsal ni, aku pun ade misi lain, nak dapatkan fitness balik (dlm erti kate lain, misi nak kurus...haha) tu yang g main futsal, joging n swimming. Sebab banyak lagi benda yang boleh wat kalo da fit nanti, banyak lagi gunung yang belum ditawan, mane boleh asyik tengok org lain je g panjat gunung, aku pun nak gak..Orang kalo da berjiwa outdoor ni memang macam ni la...hihi. So Cik Pijah...Come On...You Can Make It...jangan hangat2 taik ayam je sudahla...hehe.


# Ku Ada Kamu...

Erm...pagi-pagi masuk je kete nak g keje da dengar lagu Ku Ada Kamu ni kat radio...so untuk permulaan hari Selasa ni, aku da terinspired dengan lagu ni...hihi. Sungguh bermakna lirik dia...sayang kamu2 yang sentiasa di sampaing ku....termasuk kamu juga, ya kamu yg tgh baca ni ...hihi. Actually ni lagu peberet Cik Kerana Dia, so Ecah this song is for you...hihi.....


Di kala ku kehilangan di dalam kegelapan,
Kau suluhkan sinar petunjuk,
Di kala ku kesedihan,
kau ukirkan senyuman,
Dengan penuh sabar memujuk,



Monday, July 26, 2010

# Review : Ad + Iz..

Font sizeSempoi | Sweet | Gila-Gila | Kelakar | Sedih | Best

Hihi, kat atas tu ringkasan yang aku leh bagi sal novel Ad+Iz ni, erm memang best la dalam masa 1 hari je aku abiskan citer ni ( termasuk mencuri mase kat ofis,hihi) . Tahniah la Eury Anthena jalan citer anda memang menarik, xde rase boring pun bile bace, cara anda menceritakan watak Adry ngan Izumi tu memang hidup, macam berada di tempat dorang plak,hihi. Ade orang cakap tajuk dia ala2 Aa+Bb karya Hlovate, tapi aku xpenah baca lg citer tu so xleh nak compare tapi aku rase Ad+Iz ni lagi kena ngan jiwa aku kot..walopun dalam Ad+Iz ni ade gak scene dlm Aa+Bb,part yang dorang menari tu, sebab si Izumi tu pun baca Aa+Bb tu yang ade part same tu,hihi.... Yang pasti aku suka kat watak Adrianna Mayesa dan Tengku Farriel Izumi dalam citer ni, Adry yang sempoi dan gila-gila manakala Izumi yang ego dan setia. hehe...suka plak kat name Izumi, macam sweet je nak panggil...hihi. Malas nak wat review banyak2 sal citer ni, saje nak suruh korang g beli n baca, baru nilai best ke x..hehe.

Aku cuma berpeluang menjadi kekasihmu selama tiga jam, tiga puluh minit, tiga puluh sembilan saat...untuk itu, izinkan aku menjadi pencintamu buat sepanjang hayatku..

Rating : 5 bintang +++




Sunday, July 25, 2010

# New Look...

Salam Petang Ahad...Korang watpe ari ni?? Cik Pijah tengah bermalasan kat atas katil ni sambil baca novel yang baru beli semlam...hihi. Semalam selain beli novel Cik Pijah beli cadar baru gak..hehe..saje nk tukar cadar baru supaya lepas ni akan ade lebih banyak ilham nak menulis blog..sebab most of the entri kat SWP ni Cik Pijah tulis atas katil ni..hehe. So enjoy the pics..

Colourful kan?? biasalah mengikut tema Seceria Warna Pelangi la...hihi




Saturday, July 24, 2010

# Novel Lagi...hihi

Dua lagi Novel untuk dibaca...4 sebenarnye, yang lagi dua tu Achik yang beli...so lepas dia baca baru Cik Pijah baca, kiranya macam sistem barter la kami ni..haha. Dua2 novel yang Cik Pijah beli untuk kali ni adala terbitan Kaki Novel, Cik Pijah mula menyukai karya KN lagipun cover novel2 keluarannya lawa2...hihi. simple n smart.

1. Ad + Iz : Eury Athena
Font size
2. Tenggelamnya Warna Pelangi - Sharina Elisa






# 17 Hari Lagi...

Masa berlalu tersangat lah pantas, sampaikan kadang-kadang terasa x terkejar lagi da..huhu. Rasenye macam baru lagi memori berpuasa di Subang bersama Ecah n Cik Mah, kini Ramadhan yang mulia akan kembali lagi, x lama da dalam 2 minggu je lagi. Semoga kita semua sempat menemui Ramadhan tahun ni, ye la ajal di tangan tuhan, segalanya mungkin. Semoga Ramadhan kali ni juga akan lebih mendekatkan kita kepada Dia. InsyaAllah. Untuk tahun ni Cik Pijah akan berpuasa di Kajang....waaa rindu la memori puasa kat Subang dulu....huhu.

HARAPAN RAMADHAN

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Friday, July 23, 2010

# Imam Muda...


Imam Muda rancangan realiti yang berbeza dengan rancangan realiti lain, actually Cik Pijah pun baru je start tengok hari ni, da episod ke-9 baru tengok, last week da final dah. Mungkin sebab promosinya x sehangat rancangan realiti yang lain, tu yang Cik Pijah pun xsedar adanya Imam Muda ni, tetapi dalam masyarakat kita kurang meminati rancagan realiti yang berbentuk islam ni, orang lain lebih menghargainya, kalo nak tau Imam Muda ni mendapat perhatian media asing seperti Al-Jazeera, CNN dan BBC....hebat kan..tp masyarakat kita sendiri x mampu untuk menilainya termasuklah Cik Pijah sendiri....skang baru nak start tengok da nak abis da pun rancangannya...hihi. Tapi sedih sebab malam ni Aran tersingkir...Cik Pijah suka Aran sebab dia sweet muka innocent,hihi....

Sedikit info mengenai Imam Muda ni, peserta nya seramai 10 orang, dan kini hanya tinggal 2 lagi yang akan ke grand final iaitu Asyraf dan Hizbur...(suka Asyraf..hihi). Calon-calon Imam Muda ini akan menjalani jadual ketat, peraturan agama, tugas rutin dan pemahaman khusus mengenai tugas-tugas seorang Imam, pemimpin keluarga dan selaku pemimpin masyarakat setempat. Kesemuanya bakal diuji setiap minggu dengan latihan praktikal dan bertulis berdasarkan tajuk-tajuk agama serta kemasyarakatan dan kepimpinan. Mereka yang menunjukkan prestasi yang paling bawah akan disingkirkan.

Asyraf


Aran



<


Wednesday, July 21, 2010

# Maher Zain Fever...

Oh...kini blog Cik Pijah berlatar belakangkan lagu Maher Zain ni...'Open Your Eyes' lagu yang paling Cik Pijah suka...tapi semua lagu2 Maher Zain ni memang best...really inspired me. Dulu Cik Pijah xkenal pun siapa Maher Zain ni, infact xpernah dengar pun lagu2 dia, tapi xtau ntah macam mane boleh terminat plak ngan dia skang ni, bukan minat dia tapi kat lagu-lagu and suara dia sebenarnya...kenapelah suara dia sangat merdu..hihi. Da macam fenomena plak skang ni, kat mane2 skang da kuar lagu Maher Zain, and its good kerana semua lagu-lagu dia memberi mesej yang sangat berguna dan sangat bermotivasi. Ni yang buat Cik Pijah lagi suka kat Maher Zain ni, berdakwah melalui lagu. Kepada sesiapa yang ingin lebih tahu mengenai Maher Zain boleh baca kat sini.
“I loved the music but I hated everything that surrounded it, it always felt like something wasn’t right” - Maher Zain

Tuesday, July 20, 2010

# Practice makes Perfect...

How to generate idea on photography? How to be a creative photographer ? How to be familiar with your gear ? wah ! so many questions and the answer is simple..PRACTICE and PRACTICE...Hihi its just a simple tips for the new photographers, so as Cik Pijah. I'm still in a learning process in terms of understanding the gear itself, focusing on the object, getting the best angles and many more. A long way to go, to be a good photographer is not easy as ' Kacang Goreng ' you must spent a lot of time just to master your shot, but it is not possible with the hardwork and practice, one day you will be somebody in Photography World....Here are some shots from the new photographer....Enjoy it !






Hihi...poyo je Cik Pijah ni wat entri dalam english...tapi sebenarnye Cik Pijah saje je "apply" apa yang Cik Pijah dapat dalam Writing Course yang Cik Pijah attend dua hari ni...hehe...same gak dalam menulis ni practice makes perfect ....so ok x?? haha....

Monday, July 19, 2010

# Review: Pergilah Air Mata...

Untuk novel PAM ni Cik Pijah berjaya mengahabiskannya dalam masa seminggu termasuk time balik kampung ari tu pun Cik Pijah still baca lagi, balik kampung just untuk baca novel..hihi...mane taknye gila tebal novel PAM karya Hanni Ramsul ni....Bagi yang xkenal Hanni Ramsul ni beliau merupakan penulis novel Biarlah YM bicara....alah novel yang best giler tu...hehe. Ok..review sikit sal novel PAM ni...erm jalan citer nye macam Cik Pijah pernah baca sebelum ni, dalam novel Pergilah Sepi rasenye...so da xsyok sgt la sebab da tahu jalan citernye kan cuma dalam PAM ni ade kelainan sikit sebab watak utama Badrul tu kahwin lain. Actually citer ni mengisahkan Sabrina yang telah dikhianati kawan baik baiknya yang membuat rancangan supaya Sabrina ni ditangkap basah dengan seseorang yang diupah tetapi nak dijadikan cerita Sabrina ni tertangkap dengan Badrul, so dorang pun berkahwin dengan paksa, kat sini lah bermula konflik dimana Badrul membenci Sabrina kerana menganggap Sabrina sengaja membuat rancangan tersebt supaya bole mendapat harta. Tapi macam biasalah dalam benci2 tu tiba-tiba datang sayang....haha...so da tahu da ending die cam mane kan...inginkan jawapan belilah novel Pergilah Air Mata ni, x sia-sia kalau membelinya...pada sape2 yang nak pinja pada Cik Pijah pun boleh, tapi novel ni tertinggal kat kampung so kena balik amek....hihi

Rating: 4.5 bintang

Sunday, July 18, 2010

# Further Study : Yes or No ?

Erm...dis week Cik Pijah balik kampung...and kat umah ade satu surat dari Pusat Kembangan Pendidikan, UKM. Surat tu mempelawa Cik Pijah sambung wat master kat UKM, dulu pernah sekalu anta borang nk wat master tp tidak diterima,hihi...tp diz time dorang plak yang suh masuk...huhu. Semangat nak belajar tu memang la ade, tambah2 mak pun galakkan...tp bila fikir masa n komitmen keje nanti malas la plak nak wat...hihi. Tp Cik Pijah ade impian nak dpt title Dr. before umur 30...hehe...So skang dalam dilema nak sambung ke x? Kemasukkan untuk semester ni pd 18 September 2010...wah cepatnye...huhu..( Sempat ke nak berfikir ni )

" Bagi sesape yang berminat nak sambung belajar kat UKM, boleh lawati laman web ni www.ukm.my/kembangan. Tempoh penghantaran permohonan sebelum 25 Julai 2010 '

Friday, July 16, 2010

# Oh.. I just Love Danbo...

Huhu....kenapelah Danbo ni xde dijual kat Malaysia...muka yg xde perasaan dia tu membuatkan dia sangat CUTE...Ni ade beberapa gambar Danbo yg membuakan dia lagi comey...

Boleh x nak wat DANBO as a wishlist....kepada sesiapa yang terjumpe DANBO ni bgtau la saya...sape2 yang nak hadiahkan pun ok gak..hihi





SANGAT CUMEL KAN DANBO NI !!!

# Review : Mencari Jalan Ke Syurga ...

Novel yang berbeza dari novel-novel yang biasanya ke arah percintaan. Sesuai dengan tajuknye mencari jalan Ke Syurga, novel ni mengisahkan Khirana yang dulunya model dan sangat sosial mengalami kemalangan dan koma selama 2 tahun. Sedar dari koma Khirana mengalami amnesia (hilang ingatan) dan berubah menjadi seorang yg sgt berbeza, lebih dekat dengan Allah. Novel yang penuh dendam dan khianat sehingga hutang nyawa dibalas nyawa. Tahniah kepada penulis kerana kadang2 ade seen thriller yg menjadi, n berjaya membuat aku suspen gak..hehe. Untuk tahu kisah Khirana, Shahrul Azwan, Shaqrir Ikhwan, dan watak-watak lain....silalah dapatkan Novel karya Hasliza Ismail. Sesungguhnya bertuah menjadi Khirana kerana masih diberi peluang dan ruang untuk bertaubat setelah dua kali bertarung dengan kematian..huhu.

Rating: 4 bintang setengah

Wednesday, July 14, 2010

# Cooking Mood...

Cik Pijah nak masak??? hahaha....bukan senang Cik Pijah nak masak ni, kena ikut angin kalo nak masak..macam ari ni tetibe je ade mood nak masak...hehe.So pe lagi..balik keje td dengan basah lencun, Cik Pijah singgah Giant cari barang2 nak masak. Bahan utama untuk menu ari ni ialah si 'Paul'...haha (sotong la) + cili padi + udang...Tu je, pastu balik.....Sampai umah bermula la sesi memasak, sorang2 je kat umah, achik xbalik lagi....'klank,klung,klank'....akhirnya siap....hehe. So menu untuk Cik Pijah berbuka puasa hari ni ialah :

Nasi Goreng Sotong ' Extra Pedas '
+
Sotong Goreng Tepung
+

Udang
Goreng Tepung

+
Dessert: Buah Mangga


nyum...nyum...terangkat pedasnya sehingga menjilat jari...haha

Tuesday, July 13, 2010

# Now You're Ready For The World...

Rasenye ni entry pertama pasal Mr.C saya ni, da 4 bulan bercinta dgn nya....walopun curang sket disebabkan Incik Berry tapi saya tetap sayang kedua-duanya...hehe. Entri tercetus masa saya tengah membaca majalah PhotoYou, tibe2 tertarik dengan quote ' Now You're Ready For The World' rupa2nya tu iklan Mr.C....waaa best2...hehe. Baru semangat sikit nak bawak Mr.C ni kemana-mana. Ayat kat bawah ni lagi membuatkan saya semangat nak membawanya bersama Around The World

" Life is a journey where adventures beckon at every turn. And when they happen, one camera captures all of these moments brilliantly - the Canon 500D. It's simply the perfect companion for your travels. So go forth and explore. The world is waiting for you !!! "






Monday, July 12, 2010

# Memenuhi Jemputan...

Ok...selepas da cool ngan peristiwa sesat tu....perjalanan diteruskan...walopun da malam tp sebab da janji ngan kak nor nak g bday party icha so terpakse la gak g...walopun time tu sampai umah die da kul 9.30 malam cam tu..Kendurinye dari kul 1-5 petang...kitorang lak g dtg malam...tp ni sume bukan nye dirancang....dengan sesat nye lg tu yg jd lambat tu,heh...

Nak pendekkan citer...tengah aku sedap2 makan nasi berlaukkan ayam goreng....tiba2...adoiii....buai jatuh n terkena kepala aku....hohoho....sakit giler time tu...tp aku cool je teruskan makan...org tanye sakit ke x...aku jawab xpe sikit je tu,haha....padahal...pusing2 da kepala time tu tp nasib baik still nampak lagi nasi yg aku makan tu...hahaha.

So hari ni...aku g ofis dengan kepala benjol.....huhuhu....mintak2 la xde effect lain...takut gak aku ni...N thanks gak kat ecah coz sempat urut aku time on da way balik ke Shah Alam....Berakhirla hceritera hujung minggu tersebut....hehe.

# Sesat dalam Emosi...

haha....tajuk xbole nak blah kan...
tapi aku kena admit jugak la
salah aku, tu yang kitorang sesat tu..haha
erm...actually citer nye cam ni
baru abes keje kat prince hotel
n nak cari jalan pulang ke Subang
sebab nak g umah kak nor
(time ni org kat sebelah aku tengah galak bercakap pasal tettt...haha)
ntah cam mane ntah leh plak ikut jalan yg salah
aku g masuk Maju expresway....
jalan ni bawak kitorang sampai nak ke putrajaya...huhu
kan da ke selatan tu...
(time ni Radio da off...haha...sunyi sepi da...)
tp dlm hati aku cakap xpe la..
sebab memang ade plan nk amek baju n tido shah alam...
tp skali lagi cm mane ntah aku bole plak masuk SKVE
highway baru ni n die akan pusing jumpe balik kat highway putrajaya yg lain...
arghhhh time ni da la minyak da nak abes...( da kelip2 da)
memang tension giler la...orang kat sebelah aku pun da cuak...
sampai xberbunyi sepatah pun..haha
akhirnya aku exit kat HICOM...
n tanye abg tol tu kat mane stesen minyak terdekat..
dia cakap 500 meter lagi..
time ni da lega sket,hehe
minyak pun da diisi...
dan RADIO kembali on..haha

Persoalannye....aku emosi ke time tu??? haha....aku rase mcm x je...macam ok lg je...masih cool...hahaha