Sunday, March 13, 2011

# Review 127 Hours...


Erm, apa nk direview ek,haha. Citer yang bagus untuk motivate diri sendiri sebab tu g tengok sorang2 je citer ni supaya lagi menghayati,haha. Excited nak tengok citer ni sebab saya orang yg sukakan cabaran, cewahhh,haha. Erm...ni secara ringkas nya lah apa yang saya dapat dari citer ni. Bila kita berada dalam keadaan yang tertekan macam Aron Ralston tu, kita akan lebih :

Menghargai diri kita sendiri - Guna sebaik mungkin apa yang ada pada kita.
Menghargai apa yang ada disekeliling - Pukul 9.00 pagi setiap hari selama 15 minit Aron dapat merasai cahaya matahari
Menjadi seorang yang lebih sensitif dengan sekeliling - Setiap pagi pukul 8.15, helang akan berterbangan di Canyon

Amazed dengan Aron yang boleh build up diri sendiri dalam keadaan macam tu,walopun dia penah nak give up dah, tp dia boleh bangun balik sampai lah berjaya keluar dari situ. Amazed lagi sebab dia boleh potong tangan sendiri menggunakan pisau China yang tumpul tu, huhu, tak boleh bayang kalo kita yang kena potong anggota badan kita sendiri dalam keadaan sedar lagi,huuu. Sanggup ke? Pendek kata dalam citer ni banyak amazed la dengan keazaman Aron untuk hidup, walaupun da terkandas kat situ 127 jam. So pengajaran nya pada kaki-kaki yang sukakan cabaran ni especially kaki gunung, makesure bila nak g mana-mana, pastikan ada orang tahu kemana kita pergi. Lagi satu bila parents call tu, silalah jawab ye,huuu. Last, selagi masih bernafas, selagi tu kita perlu berusaha untuk selamatkan diri, kerana dirimu begitu berharga,hehe. 

p/s: Tak sangka James Franco yang bawak watak Aron ralston tu watak kawan Spiderman yang jahat, dalam citer ni nampak sangat baik and handsome kot,haha.

No comments:

Post a Comment