Thursday, June 24, 2010

Review : Jodoh atau Cinta

Finally habis gak aku baca buku ni....tooks 2 week to finish it...haha. Ulasan ringkas, ok la buku ni, berbaloi untuk dibeli, satu rangkap best yang aku dapat dari novel ni:


" Saat cinta bukan milik mereka,jodoh mengikat mereka. Kala hati berirama cinta,jodoh seolah bukan lagi milik mereka. Jodoh atau cinta?
Yang mana hak mereka? "


Best kan ayat tu, hehe....sesungguhnya jodoh pertemuan di tanganNya.... Ni full sinopsisnya:

Tengku Iman Umairah gadis yang jarang sekali menggunakan ‘Tengku’ di pangkal namanya berkahwin atas dasar kehendak datuk angkatnya yang juga datuk Aiman Danish suami kontraknya. Berkahwin menjadi tiket kepada Iman untuk menyambung pelajarannya di luar negara. Dibenci oleh ibu bapa mentua dan suaminya sendiri atas alasan perempuan kampung dan tidak berharta. Tetapi kebencian itu mulai surut selepas kematian datuk dan abang iparnya yang terlibat dalam kemalangan yang turut mencederakan Dato’ Arif bapa mentuanya.
Empat tahun hidup seperti gadis bujang tidak sedikit pun membuatkan Iman terfikir akan perpisahan. Walaupun Iman dan Danish lebih banyak membawa diri masing-masing, tetapi jiwa mereka seperti disatukan dari jauh. Rasa rindu,marah,geram,sayang bercampur aduk setiap masa. Apabila Iman disapa mesra lelaki lain,Danish melenting. Iman pula apabila Danish bermesraan dengan Maya,si gedik yang menyesakkan ,dia akan berjauh hati. Masing-masing saling menyintai tetapi ego lebih mengatasi.
Terlalu banyak peristiwa yang membuatkan cinta dalam diam mereka kembali menjadi satu. Dato’ Arif,Datin Hajar, Tengku Farid, Arissa menjadi tulang belakang cinta mereka
Jodoh Atau Cinta

2 comments:

 1. kalau novel selalu cerita pasal kawin kontrak la. mula2 benci lepas tu jatuh cinta la.. haihhh

  BTW, salam kenal

  MoMMy Qastalani

  The Duchess

  ReplyDelete
 2. miss Q: hehe, biasela tu, sebab ramai yg suke citer camtu,tp kalo da byk sgt boring gak....Salam kenal jugak.

  ReplyDelete